woensdag 18 maart 2015

Een dubbeltje op zijn kant

Afgelopen week zijn wij binnen de ArcheoHotspot Amsterdam druk bezig met munten! Zo vindt er bijvoorbeeld deze week een cursus numismatiek (munt- en penningkunde) plaats voor de vrijwilligers. Deze wordt gegeven door Michiel Kruijthof, aankomende donderdag.

Verder zijn wij in samenwerking met Ron Leenheer (metaalspecialist en restaurator) aan de slag gegaan met tientallen versleten munten. Deze munten waren onherkenbaar en onleesbaar, daarom werden deze opgeknapt zodat het hopelijk weer kon worden geïdentificeerd.


De munten zijn in BTA (Benzotriazol) gezet voor gedurende 24 uur in een grote bak. De lucht is uit deze bak gehaald. Als je vacuüm trekt zet de lucht uit in de vloeistof. Die wordt dan zo groot dat het als belletjes ontsnapt. BTA moet op alle plekken komen en dat kan alleen op deze manier.


Daarna zijn ze in spoelalcohol gezet om niet-gebonden BTA op te nemen. Dat zegt waarschijnlijk voor de meeste mensen niet zoveel, maar het verschil is hiernaast duidelijk te zien.

De volgende fase is de munten uit de alcohol te nemen en te drogen; dit gebeurt met een hittekanon. Daarna worden de munten geborsteld om het stof te verwijderen en hopelijk het patroon terug te zien. Vervolgens worden de munten in een bak met Paraloid B72 (in aceton) gezet, dit doe je om de munt intact te houden. Het kan namelijk dat tijdens het borstelen de bovenlaag van de munt loslaat van de onderlaag. Ook dit gaat onder vacuüm, zo heb je de kans dat het materiaal zich beter hecht.

Een aantal van de munten zijn al direct gedetermineerd door Tony Jonges, een van de behoudsmedewerker. Voorbeelden van soortgelijke munten staan hieronder. De munten verschillen van periode van 1650 tot 1990, een diverse verzameling dus! De foto’s van het uiteindelijke resultaat zullen nog verschijnen. De rest van de munten zullen gedetermineerd worden door een van onze vrijwilligers: Rowin in het ArcheoLab te Amsterdam! Eerst nog afwachten of het restauratie proces de conditie van de munten verbeterd en of ze vervolgens benoemd kunnen worden. Nog even spannend dus wat de uitkomst zal zijn van dit gehele proces.


 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten