vrijdag 6 maart 2015

ArcheoHotspot On Air…..or gone up in air?


Soms zit het leven mee en soms…. Een wat ambivalente middag gehad: we hadden een prachtige eerste Pilot ‘ArcheoHotspot On Air’ geregeld. Via Google Hangout en onze website hadden we een knop naar ‘join Hangout’, een link gedeeld via diverse social media, want: we gingen een vraaggesprek doen met een Archeoloog op locatie!

Momenteel wordt er flink gesloopt in het centrum van Leiden aan de Breestraat. Op deze locatie zal een nieuwe vestiging van het ID College verschijnen. Archeologen van IDDS Archeologie voeren hier binnenkort een opgraving uit. Ze verwachten resten te vinden die teruggaan tot de 13e eeuw. Een belangrijke periode, want dit is de tijd van de stadsvorming en groei. Groei die ontstond vanaf de oudste kern van Leiden, het hoogste deel van de Breestraat. De vraag is of en wanneer dit deel van de Breestraat, het plangebied, in de uitbreidingsontwikkelingen werd meegenomen. De ontginning van de Rijnoever lijkt minder complex te zijn dan ter hoogte van de Stadsgehoorzaal. Beschoeiingen zijn hier bij eerdere onderzoeken niet aangetroffen en de ophogingspakketten lijken het resultaat van een paar grootschalige ontginningsacties. De archeologen hopen meer te weten te komen in de ontwikkeling en bebouwing van de percelen in combinatie met de sociaaleconomische ontwikkeling van Leiden. Ze verwachten houten en bakstenen funderingen, vloeren, kelders en beerputten tegen te komen.

 

 Helemaal leuk dus: Live vanuit het ArcheoLab praten met de archeoloog van Dienst, of vanaf je bank de boel volgen via de Livestream…. Nou niet dus!

Vanaf 14u. zou het vraaggesprek beginnen, in de twee weken voorafgaand hierin hebben we al flink heen en weer getest om de verbinding zo stabiel mogelijk te krijgen en de techniek goed te begrijpen. Natuurlijk ook heen en weer contact gehad met gemeente Leiden, de communicatieafdeling daar helemaal op scherp: persbericht opgesteld en verspreid, druk via twitter en facebook iedereen laten weten toch vooral te komen kijken naar dit prachtige fenomeen. In de ochtend waren we er al behoorlijk druk mee: scherm opzetten, beveiliging van de Wifi aaien (ah toe, werk noe even mee….) Uiteindelijk alle obstakels overwonnen, in volvertrouwen tijdstip van voorbereiding afwachten.  Vanaf 13u. het ArcheoLab aan kant gemaakt, stoelen neergezet, het scherm weer aan, de boel op scherp…. Geen WIFI! Wat?! (Ondertussen proberen wanhopig connectie te maken met de archeoloog) Verbinding wil maar niet, de Livestream komt met geen mogelijkheid tot stand…. Blinde paniek!

Uiteindelijk is het wel gelukt om in het ArcheoLab zelf de verbinding tot stand te brengen, bezoekers en andere aanwezigen vonden het werkelijk fantastisch, veel vragen gesteld, prachtig kijkje achter de schermen gehad op deze opgraving, dus daar innig tevreden mee…. Maar wat ontzettend jammer dat jullie het allemaal niet hebben kunnen zien! Tot overmaat van ramp kan ik namelijk ook nergens het filmpje dat we wilden maken van deze stream nergens terug vinden.

 

Tja, voldoende leermomenten zullen we maar zeggen! We gaan eens even heftig evalueren zodat de volgende keer iedereen deze prachtige ervaring, met dank aan IDDS, kan hebben!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten