maandag 5 oktober 2015

VRIJDAG 9 OKTOBER OPENING ARCHEOHOTSPOT EINDHOVEN

Door vrijwilliger Theo van der Vleuten

De opening van onze HotSpot nadert met rasse schreden. De warboel aan ideeën, sommigen nog briljanter als de andere, zijn uitgefilterd en er is een definitieve keuze gemaakt voor de opening. Zoals je de laatste tijd vaker hoort, speelt geld ook hier een belangrijke rol. De parachutist met de sleutel is geschrapt evenals de reënactmant van Pax Romana. Nee, de opening wordt heel eenvoudig, maar stijlvol en meteen zakelijk, maar dat zullen de aanwezigen zeker merken!
 Het hele terrein van de oude gasfabriek heeft een prachtige uitstraling, geen gelikte bebouwingen, zoals gecreëerd is bij de oude Philipsfabrieken in Strijp, maar een beetje rommelig, een beetje gezellig, lekker ongedwongen en we hopen dat dat zo blijft!
We zijn intussen hard bezig om de opening voor te bereiden. Een van de grootste problemen hierbij is de toegankelijkheid van het gebouw. Het gehele terrein is nog omgeven door een afschrikwekkend wit hekwerk. De bewegwijzering is daarom een belangrijk item. We mogen geen muren beschadigen, dus bordjes tegen de muren schroeven mag niet en bovendien zal het hekwerk eerdaags (mogelijk dit jaar nog) (of de eerste helft van volgend jaar) weggehaald gaan worden en dan moeten de bordjes weer worden verhangen. Dat wil dus nu zeggen; vastbinden met trekbandjes.

                                               ArcheoHotSpot Gidsen
Onze ArcheoHotSpot is vier dagen per week geopend. Een werkgroep werkt op dit moment om gidsen voor deze dagen rond te krijgen. We beschikken op dit moment over een lijst van 20 vrijwilligers die zich willen inzetten hiervoor. Uitgaande van een shift van 4 uur, komen we aan 2 gidsen per dag en dus 16 gidsen in de twee weken. Dus; eenmaal in de twee weken een voormiddag of een namiddag, en een aantal reserves.
Aanstaande maandag komen we allemaal bijeen voor onze eerste vergadering. Opzet, contractgidsen en vrijwilligers, de opleiding, kennisverrijking, vergoedingen en tijdschema’s vormen dan het onderwerp.
Om met Pim Fortuyn te spreken:  We hebben er zin an!

Schoolbezoeken
 
Intussen blijven onze gewone activiteiten ook doorgaan.
Vrijdag hebben we een school in Sint Oedenrode onveilig gemaakt met ons mammoet been. Altijd weer spannend om zo’n groep kinderen te ontvangen en te zien hoe ze reageren. “Jullie kennen allemaal de film over de mammoet?  Ja?? Daar gaan we dan….. 1, .. 2, .. 3,  “”ICE AGE”, uit 30 kelen! “En wat eten die mammoeten dan???”  “IJsjes,  want iets anders te eten is daar niet!” Blijft leuk!
In ieder geval de archeologie weer eens op de agenda gezet

Ons geheim
Ondanks al onze expertise zijn wij er nog niet in geslaagd om iets meer te weten gekomen van het stukje glas wat gevonden is in de gracht van het kasteel van Eindhoven. We weten dat het een stuk van een drinkglas is, de bodem van de kelk. Wat we erg opvallend vinden is de enorme ingewikkelde manier van het aanbrengen van de witte glasdraadjes. Onze vraag is daarom niet alleen elk glas het is geweest, maar vooral de methode waarop dit is gemaakt. Voor het type glas is de groene stip aan de bovenzijde een  aanwijzing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten