zaterdag 17 oktober 2015

ArcheoHotspot-actviteit 's-Hertogenbosch: Skeletten bastion Baselaar nader verklaardDoor Len Janssens

In de vreselijk strenge winter van 1794-1795 verbleven er veel gewonden en zieken in het Franse militair hospitaal in ’s-Hertogenbosch. Franse soldaten, maar ook Bossche vrouwen en jongeren, bezweken massaal aan in de strijd opgelopen verwondingen maar vooral aan allerlei ziektes, verwaarlozing en ondervoeding. Velen eindigden roemloos in een massagraf, waarvan er in 2011 een werd blootgelegd op Bastion Baselaar. De overblijfselen van zo’n 70, veelal vrij jonge mensen werden geborgen en minutieus onderzocht door fysisch antropologe Constance van der Linde. Veel vragen konden worden beantwoord: leeftijd, herkomst, doodsoorzaak, fysieke conditie, aangeboren afwijkingen etc. Uiteraard bleven ook veel vragen (nog) onbeantwoord. Maar over de resultaten tot op heden verscheen een uitgebreid rapport. 

Fysisch antropologe Constance van der Linden (midden) geeft uitleg aan een zeer geïnteresseerd publiek (14/10/15) Foto: Len Janssens
Reden dus om er, in het kader van de ArcheoHotspot-activiteiten, aandacht aan te besteden. Op woensdag 14 oktober lagen er verschillende skeletten op grote tafels uitgelegd. 

Constance van der Linde gaf van 13:00 tot 16:00 uur uitleg over wat gevonden had en ontdekt had aan deze botten. Het werd goed bezocht, veelal door zeer ge├»nteresseerde mensen die de heftige regenbuien trotseerden om zich door Constance te laten inwijden in de geheimen van het skeletonderzoek. Uiteraard werden de bezoekers desgewenst ook rondgeleid langs de vitrinekasten. En er was een interessante film over de opgravingsactiviteiten die goed toonde hoe de blootlegging van zo’n graf in zijn werk gaat. Constance en de rondleiders hadden om 16:00 een droge keel van het praten en dikke enkels van het lange staan, maar het was een zeer geslaagde informatiedag! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten