dinsdag 15 december 2015

Het begin van de ArcheoHotspot UtrechtDoor: Alexander van de Bunt, adviseur archeologie bij Landschap Erfgoed Utrecht


Vanaf het begin van het ArcheoHotspot initiatief dachten we ‘hier moeten wij ook een deel van uitmaken’. Onderhands zijn er al drie ArcheoHotspots gerealiseerd, in Amsterdam, 's-Hertogenbosch en Eindhoven. Om de ArcheoHotspot naar Utrecht te halen moesten we op zoek naar partners die hetzelfde voor ogen hadden. Die partners vonden we ook, namelijk het Universiteitsmuseum en de AWN. Samen trokken we toen op met een gezamenlijk doel, de ArcheoHotspot Utrecht.
Huidige familietentoonstelling in het Universiteitsmuseum, Tot op het bot.
In het begin ga je met zoveel mogelijk partijen in gesprek en ga je op zoek naar subsidies die kunnen bijdragen aan de ArcheoHotspot van Utrecht. Dit was een lang traject waar je als stichting en museum in stapt. Uiteindelijk werd de subsidie door de Provincie Utrecht in september toegekend en kon het project echt van start.

Begin september ging het projectteam van start om de ArcheoHotspot te verwezenlijken. Binnen het projectteam ga je dan met elkaar in gesprek en werken aan het ontwerp van de locatie, het vrijwilligersbestand, het onderzoeksmateriaal en de publieksactiviteiten. Ik kan je verklappen, dat is best een intensief proces waar je dan in zit, je hebt niet alleen je eigen insteek maar ook die van vier andere instanties.


Eerste ontwerp van de ArcheoHotspot Utrecht, door Ronald Waarsenburg, Universiteitsmuseum Utrecht.
Vanuit het projectteam waren we ook bezig met het organiseren van een preview ArcheoHotspot Utrecht op zondag 18 oktober, tijdens de eerste editie van de Archeologiedagen. Op deze dag kreeg het publiek van jong en oud een eerste voorproefje van de ArcheoHotspot in de hortus van het Universiteitsmuseum. Deze dag werd bezocht door ruim 600 mensen waarvan ongeveer 400 bij de ArcheoHotspot langs gingen.

Paul Verweij geeft uitleg over Romeinse vondsten tijdens de preview van de ArcheoHotspot Utrecht.
We zijn nu drie maanden verder sinds de start van het project en de ArcheoHotspot Utrecht wordt met de dag concreter. Wat we hier op tafel hebben liggen ziet er zeer belovend uit. Daarnaast zijn we sinds 1 december begonnen met het actief werven van nieuwe vrijwilligers. We hebben al heel wat enthousiaste aanmeldingen gekregen en dat zal naar verwachting nog zo voorlopig doorgaan. Voor de vrijwilligers zal op 14 en/of 16 januari een introductiebijeenkomst plaatsvinden waarna we verder zullen gaan met de voorbereidingen voor de opening van de ArcheoHotspot Utrecht op woensdag 27 januari 2016.


Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten