woensdag 17 juni 2015

'Poep van Vroeger' in de ArcheoHotspot 's-Hertogenbosch op 24 juniAl bijna een maand open en nu toe aan het werken naar de eerste themadag op 24 juni: ‘Poep van Vroeger’. De vrijwilligers zijn wel toe aan wat leuke impulsmomenten en een leuke workshop. Ook de taakverdeling is nog wat vorm aan het krijgen, we praten over wanneer we de eerste ‘ArcheoHotspot on Air’ in ’s-Hertogenbosch tot stand kunnen laten komen en wat we graag op Facebook willen delen.

Bij de opening is een prijsvraag uitgeschreven. Op woensdag 24 juni wordt, naast allerlei activiteiten rondom ´Poep van vroeger´, bekend gemaakt wie de winnaar is. Ook wordt dan verteld wat het object is, waar het voor werd gebruikt, weer een stukje kennis om te delen, leuk! We gaan dan ook in samenwerking met de andere ArcheoHotspots iedere maand een ´vondst van de maand´ laten zien, dat kan een vondst zijn die we al in het depot hebben, een leuke vondst die die maand uit een opgraving is gekomen of natuurlijk een vondst die is meegebracht door een bezoeker van een ArcheoHotspot, dus schroom niet: kom vooral langs met dat ene object dat je ooit gevonden hebt of dat al eeuwen in de familie wordt doorgegeven maar waarvan je eigenlijk geen idee hebt wat het is.

In de komende week zijn de archeologen in ‘Het Groot Tuighuis’, de ArcheoHotspot van ’s-Hertogenbosch, druk bezig met de voorbereidingen: Ronald van Genabeek geeft om 16:00uur een lezing over Poep van vroeger, dus hij is nu alle voorbeelden bij elkaar aan het zoeken. Ronald is een bevlogen spreker, dus dat gaat zeker een boeiend verhaal worden! De hele middag is er een film te zien over de beerput die in het museumkwartier van ’s-Hertogenbosch is   u meer vertellen over het materiaal dat in de vitrines ligt en uit een 18e eeuwse beerput is gekomen. Misschien krijgt u wel één van deze objecten in handen!  Maar u komt natuurlijk niet alleen om de verhalen te horen, maar vooral ook om ze zelf te vinden! Help dus mee met het zeven (Pas op: dat is een nat klusje en trek dus vooral iets passends aan…) van het materiaal uit een beerput en onderzoek samen met de archeologen het gedroogde materiaal. Samen maken we het verhaal: we zien aan pitten en zaden wat mensen hebben gegeten, we bekijken de scherven uit de beerput om te zien wat er werd weggegooid en wat er werd gerepareerd en misschien vinden we nog iets wat per ongeluk de beerput in is gerold!
aangetroffen. Diverse vrijwilligers hebben al meegeholpen aan de uitwerking van die beerput en ze kunnen u, onze bezoeker, zeker meer vertellen over de bijzonderheden van deze oude ‘poepdoos’. Ook kunnen de gastheren en –vrouwen van de ArcheoHotspot

Kortom: de deuren staan van maandag tot en met donderdag van 10 tot 16 uur open, maar op 24 juni nog een klein stukje wijder en een stukje langer. De themadag duurt van 14 tot 17 uur en de gastheren en –vrouwen van de ArcheoHotspot kijken er naar uit u vrolijk te mogen begroeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten