zaterdag 23 mei 2015

Knallende opening ArcheoHotspots 's-Hertogenbosch!

Met een luide knal en een kleurenregen van confetti werd op 20 mei ArcheoHotspot ’s-Hertogenbosch geopend. Vanuit het Groot Tuighuis kijken we terug op een geslaagde middag!


 Na een welkomstwoord wordt het publiek al snel verrast door presentator Donald die met een grote zware kist de zaal binnenkomt. In de kist zitten verschillende vondsten van mensen uit het publiek die nu de gelegenheid krijgen om het bijzondere verhaal achter het voorwerp te horen.

Kist vol verhalen
Uit de kist komt als eerste een stenen voorwerp tevoorschijn dat gevonden is door een Bosch echtpaar in de kelder van hun huis. Na een korte bestudering weten archeoloog Ronald van Genabeek en bouwhistoricus Ronald Glaudemans te vertellen dat het hier om een Middeleeuwse vloertegel gaat.

Vervolgens komt een volgend object aan de orde dat werd gevonden door een voorbijganger bij de bouwplaats van Bolwerk Sint Jan in ‘s-Hertogenbosch. Een stuk bot met gaatjes dat afval blijkt te zijn van een rozenkransmaker uit de Middeleeuwen. Uit dit bot werden de kraaltjes geboord.

Het derde object is een wijnkan uit Duitsland met een beeltenis van Maria Magdalena. Een vrijwilliger deed deze vondst op een stortplaats. De archeoloog schat de wijnkan uit de periode 1550-1575.

Mystery object
Eén gevonden voorwerp uit de kist verdient bijzondere aandacht. Want ja, wat is het eigenlijk? De archeologen houden hun tanden stevig op elkaar. Vanuit het publiek weet niemand met het juiste antwoord te komen. Heb jij enig idee wat dit ‘mystery object’ is? Stuur dan je oplossing vóór 15 juni naar archeohotspot@s-hertogenbosch.nl<mailto:archeohotspot@s-hertogenbosch.nl>. Je maakt dan kans op een erfgoedpakket inclusief rondleiding door ’s-Hertogenbosch met een expert!

Knallend begin
Na het mystery object haalt Donald het laatste voorwerp uit de kist: een detonator. Het object wordt heel voorzichtig aan wethouder Huib van Olden overhandigd. Na een woord vooraf en een proost (“in ’s-Hertogenbosch doen we dat vóór het officiële moment”, zegt de wethouder) brengen de wethouder en de 10-jarige Ole Nieuweweme een kanon tot ontploffing waarna er een regen van confetti door de zaal ging.

Met dit knallende begin zijn onze deuren van ArcheoHotspot ’s-Hertogenbosch officieel geopend. Het Groot Tuighuis is te vinden aan de Bethaniestraat 4 en we zijn open van maandag tot en met donderdag, van 10.00 tot 16.00 uur. Je bent van harte welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten