vrijdag 17 april 2015

ArcheoHotspots: het grote (en drukke) verhaal!Presentaties en lezingen, ik raak er steeds bedrevener in, stond ik in November nog de medewerkers van UvAErfgoed het verhaal van ArcheoHotspots te vertellen, op 6 maart mocht ik mijn verhaal bij de gemeente ’s-Hertogenbosch te houden voor alle medewerkers en vrijwilligers van het erfgoedcluster en een paar weken geleden mocht ik mijn verhaal weer doen voor een MT in Leiden. Spannende dagen, maar het bevalt me! Het bevalt me vooral omdat de reacties zo leuk zijn: iedereen is zo enthousiast over het concept, iedereen wil er graag mee aan de slag.

Leuk, spannend én druk! Door het enthousiasme van de toehoorders willen zowel vrijwilligers als organisaties snel aan de slag met het concept en daar komt dus nogal wat bij kijken: op dit moment zijn we met de gemeente ’s-Hertogenbosch heel druk bezig om de opening van de volgende ArcheoHotspot, de eerste in Brabant, te realiseren. We zijn druk bezig om daar de bemensing te werven: de vrijwilligers en archeologen die u daar gaan verwelkomen en u verder gaan helpen met uw vragen over archeologie. We zijn de eerste training voor die bemensing aan het opzetten zodat ze u nóg beter te woord kunnen staan en we zijn ook daar de systemen aan het opzetten zodat ze u via social media kunnen vertellen wat er allemaal op die ArcheoHotspot gebeurt (u kunt binnenkort hun eerste blog hier verwachten!). En dan de opening zelf nog! Wat gaan we doen? Wat gaat het programma zijn, wie nodigen we uit? Hoe geven we daar vervolg aan? Inmiddels hebben we een prachtig programma bedacht waar u zeker van gaat horen, dus hou vooral 20 mei in de gaten!

In Eindhoven gaan volgende week de deuren van het Erfgoedhuis open, in het najaar ook huis voor één van onze ArcheoHotspots, dus ook daar zijn we druk bezig met het bedenken wat de volgende stappen gaan zijn, hoe de openingstijden daar zijn, wie wat gaat doen en wat er nog moet gebeuren om daar een volwaardige ArcheoHotspot neer te zetten, aan het enthousiasme van de vrijwilligers zal het in ieder geval niet liggen!

Ik reis wat af: naar Nijmegen, naar Utrecht, naar Drenthe, waar allemaal gegadigden voor de volgende ArcheoHotspot zitten, die graag hun vervolgstappen willen bespreken, met al dan niet ver gevorderde plannen.

En dan staat er binnenkort iets ontzettend leuks te gebeuren: in Mei komt het 4D research Lab aardewerkscherven inscannen voor onderzoek en ook 3D prints maken in het ArcheoLab in Amsterdam! Hartstikke spannend, heel nieuw, leuk voor het publiek en erg nuttig voor onderzoek  aan het aardewerk van het Allard Pierson Museum. Natuurlijk zijn we druk bezig met bedenken hoe we de apparatuur het beste neer kunnen zetten, welke scherven het beste voor dit onderzoek in aanmerking komen én hoe we hier het beste ruchtbaarheid aan kunnen geven zodat zoveel mogelijk mensen dit stukje archeologisch onderzoek kunnen zien.
Ondertussen is één van de restaurateurs druk bezig geweest met het conserveren van materiaal dat door een amateur- archeoloog is binnen gebracht, wat ook geweldige plaatjes oplevert: mooi om te zien hoe stukken roest ineens prachtige objecten blijken te zijn.
Natuurlijk gebeurt er ook in het land op gebied van archeologie van alles en we proberen dat via facebook, twitter en onze website voor u in de gaten te houden en een podium te geven. Daarom werken we ook nog steeds aan verbeteringen aan de website en onze facebook pagina en gaan we binnenkort ook met een nieuwsbrief aan de slag. Én we verzorgen iedere 2 weken een mini-blog via archeologieonline.nl

Natuurlijk vergeten we ook op dat gebied onze vrijwilligers niet: we zijn druk doende een training social media voor hen op te zetten.

In dat kader ook bezig met een  ‘communicatiestrategie’… Een watte? Nou ja, gewoon een plannetje waarin staat wanneer we u weer wat vertellen en via welk medium we dat dan doen en ook nog welke rode draad we daarin volgen…

Dus ja, er komt heel wat bij kijken en we hoeven ons geen minuut te vervelen. Over een maand eindigt de stage van Emma (zie eerdere blog) en een paar weken later rond ook Lot haar stage af. U kunt zich vast voorstellen hoe erg ik ze ga missen, niet alleen vanwege hun stralende aanwezigheid en hun goede humeur, maar ook vanwege hun tomeloze inzet, waardoor we zoveel voor elkaar krijgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten