maandag 18 juli 2016

Doe mee aan Graaf!!

Door: Alexander van de Bunt, adviseur archeologie bij Landschap Erfgoed Utrecht

Sinds deze week hebben we een nieuwe activiteit, genaamd ‘Graaf!!’ in de Oude Hortus van het Universiteitsmuseum Utrecht. Deze activiteit is vanuit het Universiteitsmuseum ontwikkeld door Kristel Brennand en Noor de Wilde de Ligny, zij hebben hard gewerkt aan het zoeken van objecten en het opzetten van de bakken. Hier kan je als een echte archeoloog graven naar het verleden en gebruik je dezelfde methodieken als bij een opgraving. Daarnaast blijft het voorlopig nog heel mooi zomer weer en kunnen de troffels weer uit de kast worden gehaald. In de Hortus zijn elke dag jonge archeoloogjes te vinden die met ‘Graaf!!’ aan de slag gaan.
Grondsporen demonstratie.
Hoe is ‘Graaf!!’ opgezet? Voor deze activiteit hebben we twee bakken gebouwd, namelijk één van de Romeinse tijd en één van de Nieuwe Tijd. In de bakken zit aardewerk, metaalvondsten en botmateriaal uit de correspondeerde periode waarna kinderen kunnen gaan zoeken. Eenmaal iets gevonden begint het echte werk. Om erachter te komen wat je hebt gevonden zijn twee determinatiebladen gemaakt. Met deze bladen kunnen kinderen onderzoeken wat ze hebben gevonden en kunnen ze het juiste antwoord met uitleg vinden op de determinatietafel.
Aan de gang met de metaaldetector.
Maar bij graven naar vondsten hebben we het niet gelaten. Op de bodem van de graafbakken zijn structuren gemaakt uit de Romeinse tijd en Nieuwe Tijd die te vinden zijn in de provincie Utrecht. Zo kan je op de bodem van de Romeinse bak de kiezels vinden van de oude Romeinse weg en een stuk van een (nagemaakte) tegelvloer van een principia. In de Nieuwe tijd kom je meer in het stadskern onderzoek van Utrecht met geglazuurd aardewerk, Delfts blauw, kapotte beelden, bouwmateriaal en nog veel meer. Op deze manier voorzien de graafbakken niet alleen in het vinden van leuke vondsten maar ook de context waarin je deze vondsten kan vinden.

Trotste vinder van een pijpenkop met stempels.
Op de Live dag van zondag 10 juli werd ‘Graaf!!’ voorzien van extra activiteiten. Zo kon je hier een demonstratie krijgen van ‘hoe herken ik archeologische grondsporen in Nederland’ of kon je ervaren hoe het is om met een metaaldetector te zoeken. Metaaldetectie trekt altijd keer op keer heel veel aandacht en er valt natuurlijk veel over te leren, namelijk hoe kan je verschillende metalen onderscheiden, hoe graaf je je vondst op wanneer je een goed signaal hebt en nog veel meer.
Deze kleine archeoloog gaat tot op het bot.
Wil je ook keer graven als een echte archeoloog? ‘Graaf!!’ is van 10 tot 24 juli in de Oude Hortus van het Universiteitsmuseum Utrecht.
Wie diep genoeg graaft vindt de oude vloer van de principia.Geen opmerkingen:

Een reactie posten