dinsdag 7 juni 2016

Het ArcheoLAB Utrecht is altijd in beweging

 Door: Alexander van de Bunt, adviseur archeologie bij Landschap Erfgoed Utrecht
 
Het ArcheoLAB heeft sinds de opening veel bezoekers aangetrokken en is vanwege het succes verlengd. Maar wat is er precies te doen?

Kinderen helpen mee bij het restaureren tijdens de culturele zondag.
Het ArcheoLAB in het Universiteitmuseum Utrecht is ruim vier maanden open en heeft inmiddels meer dan 5000 bezoekers getrokken. Het Lab is altijd in beweging en elke dag is anders. Zo ontdekken vrijwilligers telkens nieuwe dingen aan het materiaal waaraan wordt gewerkt. Daarnaast waren er verschillende activiteiten waar bezoekers aan mee konden doen, zoals Dendrochonologisch onderzoek of een heuse opleiding tot Legionair in het Romeinse leger.

Sinds kort staat een nieuwe kast in het ArcheoLAb met de meest recent gerestaureerde vondsten door vrijwilligers.
In het LAB
In het ArcheoLAB zijn elke dag vrijwilligers bezig met het sorteren, tekenen of restaureren van het archeologische materiaal. In de eerste weken werd hard gewerkt aan het Romeinse materiaal van Werkhoven en Wijk bij Duurstede, waarna de vondsten uit de Nieuwe Tijd van Leeuwensteyn Utrecht volgden. Dit leverde een kast vol bij elkaar gepuzzelde schalen en vazen op. Tijdens de meivakantie kwam het materiaal van de Romeinse tijd speciaal terug voor de Romeinenweek van 29 april tot 9 mei. Bezoekers kunnen elke dag  meehelpen en ontdekken dat er veel meer informatie over het verleden te halen valt dan men in eerste instantie denkt.

Soms is archeologie puzzelen voor gevorderden, dat begint soms al heel klein.
 Van alles te beleven
Voor het publiek zijn er elke keer weer nieuwe dingen te beleven die een ander verhaal vertellen over de archeologie. In de archeologie wordt gebruik maakt van verschillende methoden en technieken en die tonen we ook graag in het ArcheoLAB. Zo konden bezoekers met Dendrochronoloog Marieke van Dinteren, Dendrochronologisch onderzoek uitvoeren, dit is een methode waarmee houten voorwerpen uit het verleden gedateerd kunnen worden. Door naar de diktes van de jaarringen te kijken en te tellen, is te achterhalen hoe oud het desbetreffende stuk hout is. Op zondag 9 mei konden kinderen in de hortus een opleiding volgen tot legionair in het Romeinse leger. Hier kregen ze van acteur en archeoloog Joerie van Sister uitleg over de wapens, vechttechnieken en leerden ze hoe je marcheert als Romeinse soldaat.

Meldpunt Archeologie
Bezoekers die zelf een archeologische vondst hebben en daar meer over willen weten, kunnen dagelijks langskomen in het ArcheoLAB. Hier vertellen vrijwilligers en specialisten graag meer over wat er gevonden is. Wanneer de vondst uit de provincie Utrecht komt kan het zomaar zijn dat het bijdraagt aan archeologisch onderzoek in Nederland. Zo zijn er al verschillende bijzondere vondsten binnengekomen in het ArcheoLAB zoals een mooie Vikinggesp en een insectenfibula uit de tijd van de volksverhuizingen.
Een bijzondere tremisse uit de vroege middeleeuwen - Remmerden 2013, foto door Arend Pol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten