dinsdag 10 februari 2015

Maar wie gaat hier dan bloggen?



Goed idee, we gaan ook bloggen, want we maken zoveel mee op een dag! Wie wij? Nou, de gehele bemensing van de ArcheoHotspots… Maar dat is nogal divers, heb je het dan over alle vrijwilligers die in het ArcheoLab van Amsterdam bezig zijn? Of heb je het dan over de projectcoördinator en de stuurgroep die vooral achter de schermen aan het werk zijn? Heb je het misschien over de conservatoren van het Allard Pierson Museum? Of heb je het over de mensen die nu druk bezig zijn met het opzetten van een nieuwe Hotspot in Den Bosch en Eindhoven? Specialisten die langs komen of die archeoloog van een archeologisch bedrijf die kan vertellen hoe hij of zij het heeft ervaren dat er een skypesessie op de opgraving was?


Nou… allemaal lijkt me…. Is toch allemaal heel spannend om te horen hoe dat gaat, pionieren in een nieuw project?


Laat ik dan beginnen: Marloes van der Sommen, projectcoördinator van de ArcheoHotspots. Dus van allemaal. En dat is spannend!


Goed om te weten wat zo’n ArcheoHotspot dan eigenlijk inhoudt. Het is een nieuw project dat de komende twee jaar loopt (en daarna als perpetuum mobile verder moet gaan draaien) en een fysieke en digitale plek biedt om archeologie op een zo laagdrempelig mogelijke wijze positief onder de aandacht te brengen van ‘de mensch’ en om de vele verschillende partijen werkzaam binnen de archeologie één gezicht te geven. De Hotspots geven we op drie niveaus gestalte. Het ArcheoLab, wat de fysieke plek is waar mensen met een archeoloog kunnen praten, vragen kunnen stellen (Van ‘ik heb een scherf in mijn tuin gevonden, wat is het? ‘ tot ‘ik ga een schuurtje bouwen, moet ik wat met archeologie? ‘), de archeoloog aan het werk kunnen zien en archeologische objecten aan kunnen raken. Dan is er de ArcheoScope waar we o.a. in samenwerking met de Rijksdienst een interactieve kaart ontsluiten, een website hebben en dan is er de ArcheoCommunity waar we de archeoloog, experts digitaal in contact brengen met de bezoeker. Door ook hier een bevraagmogelijkheid te hebben, te skypen met opgravingen, live interviews te hebben en de mogelijkheid te bieden om mee te kijken met een specialist, proberen we ook op dit niveau de drempel te verlagen.


Dat is een hele mond vol, zo klinkt het niet alleen, het ís ook een behoorlijke kluif. Gelukkig hebben we vanaf begin mei 2014 ook al een heleboel voor elkaar gekregen: we hebben al op de archeologiedag in Medemblik gestaan én op de UITmarkt (met dank aan stichting DOEN) in Amsterdam voor we überhaupt open gingen, in september gingen we ‘low profile’ open met onze eerste ArcheoHotspot in Amsterdam, nog ‘undercover’ bij de nieuwe Romeinenafdeling van het Allard Pierson Museum, maar in december zijn we  voluit actief, met wel een kleine hapering zo af en toe. Dat neemt niet weg dat ik heel blij wordt van alle mensen die hun passie in dit project stoppen, zoals de AWN-ers (vereniging van vrijwilligers in de archeologie) van de gemeente Amsterdam die op dinsdag hun expertise meebrengen, andere vrijwilligers van divers pluimage met ieder hun eigen talenten, de PR- en communicatieafdeling van het Allard Pierson Museum die zich zeker rondom de officiële opening drie slagen in de rondte hebben gewerkt om alles tot in de puntjes te organiseren, de ontwerper van het ArcheoLab (Theo Braams), de ontwerper van onze Huisstijl Huibert Teekens, de ontwerpers van onze website (AB-C media) en zo zijn er nog vele partijen en hopelijk komen ze hier allemaal snel aan het woord.


Ondertussen geef ik u, lezer van deze blog, graag een kijkje in de keuken van een dusdanig omvangrijk en spannend project waar ontzettend veel bij komt kijken en waar geen dag saai is of hetzelfde!


En ik stel jullie graag voor aan onze stagiaire Emma!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten