dinsdag 30 augustus 2016

ArcheoHotspot Nijmegen: een Romeinse masterclass


Door: Marissa van de Vrede, Coördinator ArcheoHotspot Nijmegen

Sinds dinsdag 12 juli opent de ArcheoHotspot in Nijmegen elke dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag haar deuren voor publiek. Ter gelegenheid van de eerste week, is er op woensdag 13 juli een masterclass gehouden. Onder leiding van gemeente archeologe Katja Zee kreeg een enthousiaste groep bezoekers diverse ‘ins en outs’ te weten over Romeins aardewerk. 

Er wordt aandachtig geluisterd naar de uitleg van archeologe Katja Zee.
 Wat doet een archeoloog nou precies?
De middag startte met een introductie over aardewerk. Waar wordt aardewerk opgegraven? En hoe gaat een archeoloog te werk? Met behulp van kaarten en tekeningen werd een algemeen beeld geschetst van archeologie. Natuurlijk werd het huidige project in de ArcheoHotspot ook toegelicht. 

Aardewerk: talloze vormen en maten
Vervolgens werd er dieper op het aardewerk zelf ingegaan. Er werd uitgelegd hoe aardewerk werd gesorteerd en gecategoriseerd. Zo bestaat er ‘terra sigillata’, een opvallende categorie aardewerk wat te herkennen is aan de felle oranje kleur en mooie glans (die zelf na duizenden jaren onder de grond nog aanwezig is). 

Het bijzondere ‘terra sigillata’ is ook dagelijks te bewonderen in de ArcheoHotspot.
Kroeg of ritueel?
Ook het ‘gewone gebruiksaardewerk’ kwam aan bod. Geverfde borden, drinkbekers op voetjes, glad- en ruwwandige kraters: een kleine greep uit het scala voorwerpen dat de Romeinen dagelijks in hun handen hadden. Dit kon gebruikt worden in bijvoorbeeld een kroeg of voor een rituele maaltijd. En deze soorten is precies waar er in het ArcheoLAB van Nijmegen onderzoek naar gedaan wordt, omdat zij ons wellicht iets kunnen vertellen over de Mithrascultus. Deze godheid was vooral populair onder soldaten, maar in Nederland is nog nooit een heiligdom van Mithras gevonden. Een uitdagend onderzoek dus.

Voorbeelden van waar naar gezocht wordt in het ArcheoLAB.
De geschiedenis in eigen handen
Natuurlijk mochten de bezoekers een aantal voorbeelden zelf ook vasthouden: het moment waar iedereen op had gewacht. Zelf even de geschiedenis in handen hebben en aandachtig bestuderen. De masterclass werd afgesloten met de talloze vragen van de bezoekers, waarbij iedereen de kans kreeg om al hun vragen, of dit ging om Romeins aardewerk of over de werkzaamheden van archeoloog, te stellen. 


Er werd gekeken, gevoeld en zelf geroken door de bezoekers.
Van alles te zien en te doen
De masterclass over Romeins aardewerk was de eerste activiteit in de lange reeks die nog komen gaat. Volgende week wordt er een live-verbinding gelegd met Rome. Hier zijn archeologen van de Radboud Universiteit aan het opgraven op de Via Appia. Stephan Mols vertelt via Skype over de werkzaamheden en resultaten van de opgraving. Ook kan het publiek vragen stellen over alles wat ze maar willen weten. Daarnaast zullen er lezingen zijn over goden, heiligdommen en hun mysteriën. En dat is nog maar het topje van de archeologische ijsberg. Kortom: genoeg te doen en te beleven in de ArcheoHotspot Nijmegen. Hou onze agenda in de gaten voor alle activiteiten! 
 
De ArcheoHotspot Nijmegen is elke week op dinsdag, woensdag en donderdag van 13:00 tot 17:00 geopend. Toegang is gratis en iedereen – jong en oud – is welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten