dinsdag 15 maart 2016

ArcheoHotspot Utrecht een groot succes Door: Alexander van de Bunt, adviseur archeologie bij Landschap Erfgoed Utrecht

Hoe word ik een archeoloog?
Het is alweer een aardige tijd geleden sinds mijn laatste blogbericht. De ArcheoHotspot Utrecht is nu ruim 6 weken open en wat is er toch veel gebeurd in de afgelopen weken. Een mooi moment om terug te blikken. In de maand februari is het ArcheoLAB in het Universiteitsmuseum bezocht door meer dan 2300 bezoekers! Een prachtig resultaat om mee te beginnen.

Kinderen luisteren aandachtig naar het verhaal van Lieke Noord.
De vrijwilligers gingen vanaf 31 januari al druk aan de slag met het nieuwe materiaal, namelijk scherven uit de Romeinse tijd. Het Romeinse aardewerk moest geordend worden, gedetermineerd en geïnventariseerd worden. In het ArcheoLAB kom je als vrijwilliger snel erachter dat je alle soorten aardewerk goed kan herkennen door te kijken naar het baksel, kleur, grofheid, fijnheid, rand, wand, bodem, enzovoorts. Wanneer museumbezoekers binnen komen dagen we ze graag uit om ditzelfde te doen en vaak met veel succes! Gaande de weg door doen leert men meer dan je denkt.

Iedereen kan meehelpen in het ArcheoLAB.
Daarnaast werken elke maandag studenten Oude geschiedenis van de Universiteit van Utrecht onder leiding van dr. Floris van den Eijnde hard aan de inventarisatie van de mediterrane/Griekse collectie van het Universiteitsmuseum. Een mooi project die een hele andere kant van de archeologie laat zien, namelijk de archeologie van Klassieke Oudheid! Zo gaan prachtig versierde stukken door de handen van de studenten waarbij ze onderzoeken wat het precies voor object is geweest. 

Studenten en Floris van den Eijnde aan het werk in het ArcheoLAB.
Regelmatig komen ook mensen/kinderen langs met mooie vondsten waarvan we mogen achterhalen wat het geweest kan zijn. Vaak varieert het van pijpenkoppen tot scherven die opgegraven zijn in de achtertuin tot metaalvondsten die door een zoeker op een akker gevonden zijn. Ook komen met grote regelmaat de gesteentes en fossielen langs die van enkele duizenden jaren tot miljoenen jaren oud zijn. Die zijn natuurlijk minstens zo interessant en vertellen op hun beurt en ander verhaal over de geschiedenis van onze aarde.

De trotse vinder van een Neohobilites - dat is een punt van een pijlinktvis uit het Krijt.
Nu zijn we alweer in de maand maart beland en valt er genoeg te doen in het ArcheoLAB. Het Romeinse aardewerk is voor nu afgerond en zal speciaal tijdens de Romeinenweek (30 april tot 8 mei) nog een keer terugkomen. Vanaf deze week gaan we in het ArcheoLAB aan de gang met het materiaal uit de Nieuwe Tijd uit Utrecht Leeuwesteyn (daterend van 1500 tot heden), dit zijn grote bakken met scherven waarvan we alles weer gaan restaureren naar hun oorspronkelijk vorm. Mocht je nu helemaal enthousiast worden van dit verhaal, kom dan vooral een keer langs in de ArcheoHotspot Utrecht, iedereen is welkom.

De Klassieke Oudheid in het ArcheoLAB - een Griekse Kylix, late 6e eeuw v. Chr.

 Geen opmerkingen:

Een reactie posten