dinsdag 2 februari 2016

Feestelijke opening ArcheoHotspot Utrecht Door: Alexander van de Bunt, adviseur archeologie bij Landschap Erfgoed Utrecht

Vorige week woensdag 27 januari was de grote opening van ArcheoLAB in het Universiteitsmuseum van Utrecht, het ArcheoLAB ging zondag 31 januari open voor publiek. Vandaag blikken we terug op een veelbewogen week.

Openingswoord van Mariëtte Pennarts.
Tijdens de opening op 27 januari waren maar liefst 180 mensen aanwezig om een eerste blik te werpen op het nieuwe ArcheoLAB. Het openingswoord werd gedaan door Paul Voogt waarna werd overgeschakeld naar een live verbinding met het Archeologisch depot van Utrecht. Hier werd Annette Bakker, gemeentelijk archeoloog door Marloes ten Kate geïnterviewd over een aantal bijzondere vondsten, namelijk misbaksels! Hierna volgde het woord van de gedeputeerde Mariëtte Pennarts en moesten alle partners met elkaar een vaas in elkaar knutselen. Een mooie bezegeling van een goede samenwerking

Het lint wordt doorgeknipt door Mariëtte Pennarts en Cleo Huis in 't Veld.
Eenmaal toen het lint was doorgeknipt kon iedereen niet wachten om het ArcheoLAB te bezoeken. Iedereen raakte enthousiast met elkaar in gesprek en vrijwilligers werden alleen nog maar enthousiaster van het Romeinse materiaal wat op tafel lag. bezoekers gingen hier zelfs meteen mee aan de slag. Deze opening was een mooi moment en daar moest goed op gedronken worden.

Er werd al enthousiast gepuzzeld!
Voor het publiek ging het ArcheoLAB pas op zondag 31 januari open. Dit was een zeer druk bezochte dag met ruim 388 bezoekers. In het ArcheoLAB was het een komen en gaan van kinderen, volwassenen en geïnteresseerden. Sommige mensen waren op een gegeven ogenblik niet meer weg te krijgen bij het uitzoeken van het Romeinse aardewerk. Het Romeinse materiaal stelde ons niet alleen in staat om wat te laten zien van deze periode maar ook om mooie verhalen te vertellen. Hier maak je mensen niet alleen heel enthousiast van, maar gaat de archeologie ook echt leven!

De eerste bezoekers komen binnen in het ArcheoLAB.
De museumspecial was ook weer van de partij. Het universiteitsmuseum heeft een aantal botten in de collectie die duizenden jaren oud zijn. Door middel van koolstofdatering moet je erachter komen hoe oud deze botten daadwerkelijk zijn. De museumspecial zal elke week zondag in het ArcheoLAB zijn om 12:30 en 15:00.

Kinderen luisteren aandachtig naar het verhaal over koolstofdatering.
Morgen gaat de eerste grote ploeg van vrijwilligers aan de slag in het ArcheoLAB, een spannende dag. Zij zullen aan de gang gaan met Romeins aardewerk wat afkomstig is uit Bunnik. Dit wordt gedetermineerd, gesorteerd en verder uitgezocht. Een mooie klus om mee te beginnen.

We blikken terug op een geslaagde opening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten