ArcheoHotspot Utrecht



 Feestelijke opening ArcheoHotspot Utrecht



Door: Alexander van de Bunt, adviseur archeologie bij Landschap Erfgoed Utrecht


Vorige week woensdag 27 januari was de grote opening van ArcheoLAB in het Universiteitsmuseum van Utrecht, het ArcheoLAB ging zondag 31 januari open voor publiek. Vandaag blikken we terug op een veelbewogen week.

Openingswoord van Mariëtte Pennarts.
Tijdens de opening op 27 januari waren maar liefst 180 mensen aanwezig om een eerste blik te werpen op het nieuwe ArcheoLAB. Het openingswoord werd gedaan door Paul Voogt waarna werd overgeschakeld naar een live verbinding met het Archeologisch depot van Utrecht. Hier werd Annette Bakker, gemeentelijk archeoloog door Marloes ten Kate geïnterviewd over een aantal bijzondere vondsten, namelijk misbaksels! Hierna volgde het woord van de gedeputeerde Mariëtte Pennarts en moesten alle partners met elkaar een vaas in elkaar knutselen. Een mooie bezegeling van een goede samenwerking

Het lint wordt doorgeknipt door Mariëtte Pennarts en Cleo Huis in 't Veld.
Eenmaal toen het lint was doorgeknipt kon iedereen niet wachten om het ArcheoLAB te bezoeken. Iedereen raakte enthousiast met elkaar in gesprek en vrijwilligers werden alleen nog maar enthousiaster van het Romeinse materiaal wat op tafel lag. bezoekers gingen hier zelfs meteen mee aan de slag. Deze opening was een mooi moment en daar moest goed op gedronken worden.

Er werd al enthousiast gepuzzeld!

Voor het publiek ging het ArcheoLAB pas op zondag 31 januari open. Dit was een zeer druk bezochte dag met ruim 388 bezoekers. In het ArcheoLAB was het een komen en gaan van kinderen, volwassenen en geïnteresseerden. Sommige mensen waren op een gegeven ogenblik niet meer weg te krijgen bij het uitzoeken van het Romeinse aardewerk. Het Romeinse materiaal stelde ons niet alleen in staat om wat te laten zien van deze periode maar ook om mooie verhalen te vertellen. Hier maak je mensen niet alleen heel enthousiast van, maar gaat de archeologie ook echt leven!

De eerste bezoekers komen binnen in het ArcheoLAB.
De museumspecial was ook weer van de partij. Het universiteitsmuseum heeft een aantal botten in de collectie die duizenden jaren oud zijn. Door middel van koolstofdatering moet je erachter komen hoe oud deze botten daadwerkelijk zijn. De museumspecial zal elke week zondag in het ArcheoLAB zijn om 12:30 en 15:00.

Kinderen luisteren aandachtig naar het verhaal over koolstofdatering.
Morgen gaat de eerste grote ploeg van vrijwilligers aan de slag in het ArcheoLAB, een spannende dag. Zij zullen aan de gang gaan met Romeins aardewerk wat afkomstig is uit Bunnik. Dit wordt gedetermineerd, gesorteerd en verder uitgezocht. Een mooie klus om mee te beginnen.

We blikken terug op een geslaagde opening.

















De laatste voorbereidingen voor de ArcheoHotspot Utrecht


Door: Alexander van de Bunt, adviseur archeologie bij Landschap Erfgoed Utrecht

Deze week is het dan zo ver! Aanstaande woensdag 27 januari is de feestelijke opening van de ArcheoHotspot Utrecht. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de laatste voorbereidingen voor het ArcheoLAB. Als voorproefje nemen we alvast een kijkje achter de schermen. Vanaf zondag 31 januari is de ArcheoHotspot Utrecht open voor publiek.



Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de laatste voorbereidingen van het ArcheoLAB. De vitrines worden ingericht, de beeldschermen worden gemonteerd en de vrijwilligers worden klaargemaakt voor hun eerste week in het ArcheoLAB. Voor ons was dit een magisch moment, maanden aan voorbereidingen en het eindresultaat mag er zeker zijn! Nu gaat het echt beginnen!


In het ArcheoLAB komen vijf tijdvakken te staan met elk een eigen thema, namelijk prehistorie, Romeinse tijd, vroege middeleeuwen, late middeleeuwen en de nieuwe tijd. Het inrichten van deze vitrines is een enorm precisiewerk. De vondsten in de vitrines zijn samengesteld door het provinciaal depot van bodemvondsten van Utrecht en de AWN. Alle vitrines geven een heel mooi beeld van wat voor soort vondsten je vindt in de provincie Utrecht en natuurlijk wat men gebruikte in de verschillende periodes.


Deze week worden ook de vitrines van het Universiteitsmuseum ingericht met een mediterrane collectie die voornamelijk uit Grieks aardewerk zal bestaan. Met deze collectie gaan op de maandagen in het ArcheoLAB de archeologiestudenten van de Universiteit Utrecht aan de slag. Als je meer wilt weten over Mediterrane Archeologie is het zeker de moeite waard om op de maandag middag een keertje langs te komen.




Voor ons is het aftellen begonnen naar de opening. Wat er nu staat is prachtig en het ArcheoLAB wordt een plek waar jong en oud van gaat genieten. Hier zullen binnenkort niet alleen vrijwilligers aan het werk gaan maar zal ook het verhaal van Utrecht verteld worden. U bent van harte welkom in het ArcheoLAB vanaf 31 januari in het Universiteitsmuseum.


Geplaatst door







Kinderen aan het werk met Romeins materiaal tijdens de Nieuwjaarsduik in de Winkel van Sinkel.

Kom jij erachter hoe oud dit bot is?

Henk Rebel vertelt over vrijwilligerswerk in de AWN.











ArcheoHotspot Utrecht

De ArcheoHotspot Utrecht is een plaats waar publiek en archeologie bij elkaar komt. In het Utrechtse ArcheoLAB wordt archeologie beleefbaar en toegankelijk gemaakt voor iedereen. In de ArcheoHotspot Utrecht is een mix van vrijwilligers en specialisten werkzaam, namelijk de AWN, particuliere vrijwilligers, museummedewerkers van het Universiteitsmuseum Utrecht en medewerkers van Landschap Erfgoed Utrecht. Heb je toevallig een vondst thuisliggen waar je graag meer over wilt weten of je wilt graag meedoen aan archeologisch onderzoek. Kom dan langs bij de ArcheoHotspot van Utrecht.

Voor meer informatie klik hier!












Geen opmerkingen:

Een reactie posten